Pages

Monday, March 21, 2011

SEGMEN : AKU BENCI ROKOK !!

image

whoa.. topik panas..
tapi.. join gak la Bro Ben kann.. hehehe...

sila baca karangan dibawah :

Benci ROKOK?

Semenjak form 1, saya digelumangi dengan kawan2 yang sangat pandai merokok,
pada mereka, merokok itu tanda kelelakian.. macho katanya..
tapi, tidak pada saya..

Pada saya, merokok itu membazir.. cuba bayangkan.. sekarang, DUNHILL 20, Rm 10 sekotak..
(kan?)hehe~~tak amek tahu pun~~ bagi seorang student, sepuluh ringgit tu,
duit makan sehari, maybe dua la...

Selain itu, seorang perokok akan mempunyai bau yang kurang menyenangkan..
bukan sahaja mulut, tapi semuanya..

Kalau korang perasan,
bibir (bukan Justin Beiber ye) seorang perokok kelihatan gelap dari biasa..
gigi diorang pulak, akan kekuningan dan ade macam kotoran yang tak sedap dipandang mata..

Ditambah pula dengan pelbagai bahan kimia yang boleh menyumbang kepada
pelbagai penyakit.. contoh bahan kimia yang saya tahu..

i) Tar.. iye,yang guna buat jalan tuhh
ii)nikotin
dan macam2 lagi lahh~~

Pesanan buat mereka yang merokok dan bakal merokok !

Merokok itu membahayakan kesihatan,BULLSHIT la siape kate merokok itu macho or cool..
setiap sedutan akan membahayakan nyawa anda..
dan setiap hembusan,LAGI BAHAYA kepada orang di sekitar anda..
jadi, kalau anda kata "aku merokok, binasa diri aku, bukan kau" fikir balik..

passive smoker ataupun mereka yang terhidu asap rokok, lagi teruk mendapat kesan dari smoker sendiri...
jadi, kalau tak sayang diri sendiri, sayangi dan hormatilah orang sekeliling ok.. =)

Pendapat anda mengenai mereka yang merokok ini

tak sayang diri sendiri agaknyer..
tak tahu la kenapa dengan diorang ni, kebal mungkin..
terang terang rokok tu membahayakan diri.. mudaratkan diri..
tapi still nak merokok..
nasihat saya sekali lagi..
hormati orang sekeliling yang tak berdosa~~


22 comments:

c-tea said...

betul-betul..setuju sangat...yang paling penting..merokok membakar wang ringgit...adeh..

jom baca kisah sedih si perokok tegar..di sini...sensasi dari blog ct..

http://illustrasiaku.blogspot.com/2011/03/aku-cukup-benci-dengan-rokok.html

zacky ~786~ said...

btol3...
sokong3..~!

noraauliyya said...

sggh dri segmen abg ben

susah na nsht perokok tegar niw kan. bla nsht. di0rang pekakkn telinga jew.

Lulu caldina said...

Huh! Say NO to ROKOK..
Belia benci dadah..

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

Datang dari blog abg ben =)
Sekali dah cuba memang susah la nak berenti..

Jom terjah:
AKU BENCI ROKOK

slumberznanie said...

mai dr segmen abg bennn

Rozita said...

Singgah dr blog ben

Tips Nak Berhenti Merokok

Nor'aen said...

NO SMOKING
dh follow awk..

aryl said...

@c-tea : tu la pasal.. diorang ni tak sayang duit ke.. hadoi.. ok.. akan singgah ur blog..~

aryl said...

@zacky: tu la pasal.. sokong3~~

aryl said...

@noraauliyya:
memang la if nama pun perokok tegar.. silap2, diorang pulak ceramah kita balik.. haha

aryl said...

@Lulu caldina
yeahh =)

aryl said...

@нαηιмQαtяυηηα∂α :sebabtu la jangan suka2 mencuba.. hehehe

aryl said...

@slumberznanie : thanks.. ti sy balas kunjungan

aryl said...

@Rozita : thanks.. ti sy singgah balas ye~~

aryl said...

@Nor'aen:
thanks taw..

perpatih_kenyalang said...

singgah dr blog abg ben... nak tau apa yg sy tulis pasal rokok? singgah la kat blog sya... http://perpatihkenyalang.blogspot.com/

Cik Sue said...

datang tinjau pendapat korang pasal rokok...katakan TAK NAK pada ROKOK!!!

salam perkenalan.. =D

aryl said...

@pepatih
will do.. =)

aryl said...

@cik sue :
thanks sudi singgah~~

Eyqasara said...

yep... bgus2 klu tak merokok... *sonok jumpe kaun adam yg tak merokok* -.-" gulp! kenapa ayat mcm nie yep..? huh!

aryl said...

@Eyqasara :
err, aryl pun seronok jumpe orang yg seronok jumpe kaum adam yg tak merokok!! ahaks.. :p