Pages

Tuesday, May 31, 2011

perJALANan aku

Denai itu
ku daki dan ku amati..
Jauh..
Sempit..
Berliku...

Mulanya aku mengatur langkah
merentasi denai, mencari arah..
Kan ku lalui denai itu,
tanpa berkata apa,
tanpa ada putus asa.

Segala yang datang.. ku hadap..
Setiap laluan ku tuju, ku lalu..

Namun, segalanya itu;
mulanya dengan AKU

Saturday, May 28, 2011

buat sang naga macho~

Hah, ini entry mmg bernada geli..
walau bertajuk macam ganas...

Hahaha..

Aryl tak kira la u naga macam mana..
mungkin.....

u naga macam nie
yang suka marah, garang dan mengamok tak tentu pasal..
ataupun
u naga cute macam nie

naga yang cute pada luaran,
tapi haty garang dan masih macho sebagai naga..

Okay..

Even naga tak kesah,
ntah..
rasa nak tulis gak pesanan penaja nie..

Belajar sepenuh hati,
study smart and work smart..

Jangan tangguh2 kerja and rajen2kan diri siket..




and if u feel stress
like this...

u know how to reach me
and feel free to
share something with me your besties..

wish u all the best
to fine your right 'tuning'
just as u tune.. him

you 2nd boyfie, ke im the 2nd?? hahaha


sudahlah setakat nie,
muntah u nanty..
hahaha..

wish u all the best
naikkan pointer lagy aite..
im here to support u
as always

take care 
x0x0

aryl






Thursday, May 26, 2011

Comelnya Panda~

Hurm..
Comelnya seekor panda..
Mata gelap, bulat2..
Macam nie ha..



Comel kan kan kan??

Tapi, sekejap..
Ada mata panda yang tak comel??
ADA..!!

Mata Panda Pada Manusia,
atau nama popularnya Beg Mata, Eye Bag lahh..
iye, Masalah Eye Bag , atau lingkaran gelap bawah mata..

Contohnya, ni
Tu, bawah mata tuh...
Hahaha.. bukan3... ni contohnya,


Bawah mata tuh, nampakkan??
Okay, cukup la tengok gambar yang aryl petik dari en.Google tersebut..

Jika anda tak tahu lagi,
eye bag atau lingkaran ini akan terjadi atas beberapa sebab, 
yang utamanya 
  • tidur yang tak mencukupi 
  • Allergies
  • ketidakseimbangan hormon
  • proses penuaan
  • stress
  • over expose to cahaya matahari
  • dan tak cukup nutrien yang diperlukan
Namun begitu dalam sesetengah kes, eye bag merupakan tanda awal anda ada
masalah buah pinggang.

Okay, mesti anda mulai risau. Ya, jika masalah eye bag anda berlarutan, sila buat pemeriksaan kesihatan 
dengan kadar segera.

Oh, terlupa,
cara nak hilangkan eye bag ?

Ada, caranya ialah menggunakan cream2 yang terdapat di pasaran
cara nak dapatkan :

pergi ke farmasi berdekatan dan cakap
 "kak (ikot jantina pekerja la), nak cream kurangkan eye bag satu "
dan mungkin dia akan bagi sesuatu macam ini :
 atau  
tengok yang mana anda berkenan dan beli lah..

tapi,
aryl nak kongsi cara oldskool nak hilangkan eyebag anda

antaranya

1. Guna uncang teh (yang dah pakai)
Uncang teh yang dah digunakan te, tak kira la untuk buat teh tarik atau teh o,
yang penting uncang TEH

cara :
sejukkan uncang tersebut dalam peti sejuk selama 10 -15 minit,
kemudian tekapkan pada mata anda selama yang mungkin, atau 20 minit sekurang-kurangnya
macam ini

2. Ubi Kentang
Bukan untuk dimakan, tapi diletakkan pada mata..

Cara:
Kupas kulit kentang tersebut, sagat kentang tersebut dan buangkan jus yang berlebihan.
kemudian, hasil dari sagatan itu, letakkan dalam secebis kain untuk diletakkan pada mata
(mata tutup la). Letak selama 10-20 minit, kemudian, basuhkan kawasan mata dengan air sejuk.

3. Timun
Jus timun

Cara:
Dapatkan jus timun tersebut,
celupkan kapas (ikut suka anda berapa banyak) dan
sejukkan dalam peti sejuk selama 10-15 minit.
kemudian, seperti biasa, letakkan pada mata selama 30 minit.

Selain cara di atas,
anda juga boleh mengelakkan daripada mendapat eye bag dengan cara :

  • dapatkan tidur yang mencukupi
  • makan makanan yang tinggi dengan Kalsium, zat besi dan mineral.
  • minum campuran 1 sudu teh perahan jus lemon bersama air suam setiap pagi
  • kurangkan makanan cepat fastfood =)
okay. panjang sudah entri ini,
selamat mencuba =)

p/s ::terlintas nak buat post ini sebab awek macho ; )






Monday, May 16, 2011

Selamat Hari Guru!!

Salam, aryl yakin.. topik ni paling banyak ditulis hari ini

Tahun 2011,
sangat berlainan.

After 11 years meninggalkan sekolah itu,
im back.. as a Teacher..

Bukan mudah menjadi pendidik..
kerana itu, WAJAR tarikh ini disambut oleh semua guru..

okay..
cukup tentang itu,
walaupun saya hanya praktikal..
aryl dapat jugak hadiah~

hehe~

antaranya~~
~Ini awek macho bagi~


~ini pun air tangan awek bagi~

Siape??
hurm, nanti la aryl update tentang beliau nie..
if rajen, cari la aryl pnah je tag nama die in one of my post~
-awek macho-


Okay, ini je yg saya dapat
"p/s : sekolah ade gak bg t-shirt, payung n kuih, but this dr student"

Setelah dibukak, inilah hasilnya.. abaikan kaki saya.. dan PSP itu =)

Eh, ni gambar ape nie??

Okay, sekian sahaja post untuk hari guru nie..
gambar last??

hehe.. aryl update next post..
still berkenaan hari guru..
sambutan hari guru dan 'family day SKSB 2011"
di PERAK~

Sunday, May 8, 2011

Click sini untuk menonton wayang FREE..!!

Wayang FREE!!

ini bukan cobaan,
ini serious.. FREE~

click SINI

Saturday, May 7, 2011

Aku slow kejab~

Salam semua..

entri ringkas je,

maaf kepada readers2 yang setia tunggu post from aryl..

As semua tahu, aryl tgh practical kan.. so, agak bz nak update..
tapi chill, akan cari ruang untuk update..

thanks semua.. =)

Tuesday, May 3, 2011

Okay..!!

Aryl nak buat something tuk folowers2 aryl..

Tapi,
ini basically yang adde area KL dan Selangor dan Siape2 yang sudi nak turun KL la kan..

Ape dia??

Aryl akan senaraikan Movie yang aryl teringin sangat tengok :

1. Pirates of The Carribean : On Stranger Tides
2. Fast Five
3. Kung Fu Panda 2
4. Nur Kasih The Movie

and maybe ade yang aryl terlepas pandang~

so, ape sebenarnya yang aryl nak buat??

Sesi Menonton wayang Bersama Aryl (and the gang).
Syarat2 :
1. Buat Satu entry ringkas je Berkenaan Movie yang korang ingin tengok
(selain 4 di atas tu pun boleh)
2. Link kan Ke post ini~
3. Tag lah member2 korang yang korang rasa berminat nak join~
4.Pilih tarikh (sabtu and ahad) yang mana korang free nak keluar tengok movie
5. Lengkapkan ayat nie : Aryl, saya nak sangat tgk movie (nama movie) dengan Aryl and the gang kerana......
6. Aryl akan randomly pilih pemenang. (Satu Movie Satu Pemenang)..maknanya-aryl belanja lah~~
p/s : Jika anda terpilih, aryl akan announce di comment post korang, so sila tinggal link yang elok ye~

Apa?? BElum follow lagi? Follow la cepat..!! hehe~
       

Good Morning Sir!

Hey,

Salam..

Bersawang sekejap minda nie..

Good Morning Sir..!!

Hah,
Mula pagi tadi,
Aryl dianugerahkan knighthood oleh Queen Elizabeth
sempena perkahwinan Putera William.. membawa gelaran SIR~

Iye, Macam Sir Alex Ferguson tuh
Hah...

angan2 saje~

Aryl memulakan tugas (praktikal je pon)
as an English teacher di Sk Sinaran Budi~

Disebabkan first week hanyalah orientation week,
so belum masuk mengajar lagi lah..
akan mengajar darjah 2,4 DAN 5..

Kalau dulu,
11 tahun kena dengar loceng..
sambung lagi,
untuk 3 bulan~ hahaha.. tapi kali ni, sebagai seorang pendidik~

InsyaAllah, akan cuba sedaya upaya
melakukan yang terbaik
sangat berlainan bila kita kembali ke sekolah lama
disaat rata2 cikgu yang mengajar kita
masih disana~
dan sejawatan dengan kita.. i mean we share the same boat right now~

terima kasih cikgu2, disebabkan cikgu2 semua aryl berada disini

16 Mei Hari guru.. hehehe..
agak2 dapat banyak hadiah tak??