Pages

Saturday, September 7, 2013

persoalan cinta

Cinta,
terlalu abstrak untuk diduga
terlalu dalam
terlalu jauh
seperti tiada penghujung.

Jadi kayu ukurnya apa?
kaya?
rupa?
atau, bagaimana?

Jadi,
jika anda kata anda faham cinta,
kefahaman anda tahap mana?
adakah kefahaman kita sama?

atau
yang bercinta itu
hanya perlu terus dan terus mencintai
sampai....

sampai mati mungkin.


Friday, September 6, 2013

berat

Awal mula,
BERAT.

hati,
jiwa,
kaki..

berat rasa melangkah
berat rasa bangun awal pagi..

Pertengahan..
SEMAKIN BERAT.

hati,
jiwa,
emosi..

berat hati ke arah lain
emosi mati dienjak budak..

Akhir,
SEMAKIN BERAT.

hati,
jiwa,
segalanya..

yang degil itu mereka,
yang mati itu perasaan,
yang pergi itu jiwa.


Sunday, August 18, 2013



Dah seminggu raya berlalu, baru nak update.
Selamat hari raya readers, followers, haters.

Reason sebab lambat,
something bad happened to me.
hope everything will be back as usual.

nota kaki:
something bad happened to me dibaca: accident, ipoh, minor injury.

Wednesday, July 3, 2013

buat pemerhati

wahai pemerhati.
aku yakin
anda memerhati.
setiap bait ayat
setiap bait perkataan.

Ia,
aku tak mampu sorok
aku tak mampu halang
ini dunia aku
sebelum aku ke situ.

A-ku,
tidak mahu hipokrit
cuma aku minta
jangan di cerca
jangan di hebah
biar habis disini.
halwa mata anda membaca
hiburan anda ketawa.

a-ku,
mohon.
anda semua biarkan aku
dan dunia aku.
jangan diheboh.
jangan dikecoh.

ini antara kita
simpan sebagai rahsia.
aku tahu
ada yang memerhati.

Thursday, June 6, 2013

hari aku

Pagi,
senyuman yang terukir
bahagia.

Petang,
senyuman masih lagi terukir,
ditambah gelak tawa.

Malam,
senyuman yang sama hadir lagi,
sampai tidur.


p/s: senyuman ini, aku yakin, sebab kamu.

Love

Strange,
Stranger.

Eh,
kita tak pernah jumpa.
Just kat Twitter.

Tengok harini.
kita.
sana sini
aku hal aku,
kau hal kau.

Sehari, sebulan, setahun...
untuk apa dikira perkara itu,
cukup,
cukup kalau kita rasa cinta.

Terima kasih, cinta.
Selamat datang rindu.
Pergi berambus, sunyi.

datang sini, sayang.
duduk diam,
ditempat aku sedia,
untuk kamu.

H
A
T
I

jadi penghuni, sampai bila bila.


Monday, April 29, 2013

rambang

rambang
setiap bait kata
aku anyam satu persatu,
jadi jawapan
untuk setiap persoalan.

kau tanya, aku jawab.
aku tanya, kau jawab.
kitarannya sebegitu,
sehingga terungkai semua,
satu demi satu.

dialog


Aku: Esok paper, ayuh study.

Facebook : Check noti dulu, mana tau ada penting.

Buku : aku ni yang kau perlu hadap, bukan muka buku tu.

Aku: dua dua buku jugak bukan?

Buku : Suka hati, pointer kau, di tangan kau, cari aku bila buku yang itu tak dapat bantu.

Aku: Bingung.

tepu.

tepu otak dek perkataan perkataan
masuk kiri keluar kanan

aku harap
aku boleh muntah
aku boleh luah
setiap perkataan
atas kertas jawapan.

saat ini, otak aku tepu
dek perkataan
dek jawapan
untuk soalan soalan esok.

Sunday, April 28, 2013

Hari BESAR.

hari BESAR!..

Se-BESAR tulisan diatas
hari besar tiba lagi
masing masing sibuk cari kopi
jadi senjata

tak mahu tidur katanya.

Studi.
Studi.
dan Studi.

exam sudah mari.
ayuh, STUDI.


Sunday, April 21, 2013

peNAT

dewan seNAT,

aku penat,
diperkuda
diboneka

otak peNAT
berfikir
sampai fakir

badan peNAT
tekak keLAT
kepala beRAT

aku, penat.

telunjuk

Jari telunjuk tu,
jangan hanya tunding pada aku,
(hanya aku).

Sebab realitinya,
kau pun tahu,
bila tunding satu,
lagi empat patah ke muka kau,
pada diri kau
pada cela kau
pada ego kau.

Psst;
sila simpan telunjuk kau
sebelum aku balas
dengan jari hantu aku.

Sunday, March 31, 2013

yang kita sayang, yang itu akan hilang

sayang,
tanpa 'ng'
hanyalah saya.

sayang,
tanpa 'sa'
hanyalah yang.

cinta,
tanpa 'n',
hanya cita.

cinta.
tanpa 't',
hanya cina.

nampak?
sayang perlukan 'ng' atau 'sa'
cinta perlukan 'n' atau 't'.

mereka, saling melengkapi.
macam kita.

eh,
aku terlupa,
sekarang dah takda kita,
hanya aku dan engkau.

aku dengan hidup aku
engkau dengan hidup engkau.


Thursday, March 14, 2013

back at one

it only took a few second,
a single button,
and...
there goes everything.

and now,
im back at one,
need to start from a blank page,
scribble
all over again.
technology sucks on me this time.
i hate this
'reset to factory, setting' button.

Sunday, March 3, 2013

kita punya rasa

aku berkata pada engkau,
"engkau rindu kita?"
"kita yang mana?" kau tanya,
kita.
kita yang dulu main baling selipar,
kita yang dulu belajar cari buluh buat layang layang.

"apa masalah kau?"
"kau tak perasan ke?" aku kata..
kita sekarang bersukan pun dalam rumah
main bola dalam rumah
main tennis dalam rumah
dengan makhluk bernama PlayStation atau kotak X

aku rindu kita,
kita yang dulu kena berpeluh kalau nak main bola
kita yang dulu kena panas nak sihatkan badan
kita yang dulu, korek tanah sama2 nak main konda kondi

aku taknak
satu hari nanti,
anak cucu aku tanya, konda what?
masa tu,
dah terlambat, dah tak ada tanah nak korek,
boleh jumpa kat muzium je.

aku rindu kita.
kita.
ye, kita.



Friday, March 1, 2013

sepi

sepi
aku sendiri

sepi
aku menyanyi
tanpa bunyi

sepi
aku teriak
tanpa suara

sepi
aku terlolong
dririku lopong

sepi
aku bawa diri
.
.
sendiri lagi.

Saturday, February 23, 2013

kosong


5 minit depan laptop,
*kosong

15 minit kemudian...
*masih kosong

selepas 1 jam:
masih kosong.

tiada idea keluar
tiada cerita diputar.

*kosong*

Thursday, February 21, 2013

aku, penipu


tipu kalau aku kata aku takda hati,
tipu kalau aku kata aku takda perasaan.

heyy, its you that currently the reason for this face to have a smile.

so, for this meantime,
i will lie to myself that i dont have any feelings towards you.
im a liar,
a big fat liar.

a-ku

a-ku
menulis di ruang ini untuk diri aku. segala aku bagi, cerita aku, pendapat aku.
aku menulis sebab aku rasa aku nak tulis,
bukan untuk siapa siapa, bukan sebab siapa siapa.

a-ku
kadang kala tak pasti apa sebenarnya yang terkeluar
tapi aku pasti, ianya ikhlas.
aku tak pandai berpuisi, 
sebab aku bukan sasterawan
aku tak pandai menyanyi,
sebab aku bukan artis;

a-ku,
 hanya aku, yang menulis 
mengemis,
mengharap ikhsan
pembaca yang sudi membaca kisah apa adanya.

a-ku,
akan terus menulis. menulis. dan menulis.

hati.

Hari berganti hari
bulan berganti bulan
tahun berganti tahun,
aku.
aku;
masih sama.
masih berdiri
masih mampu berlari
masih mampu bernyanyi.
                                    
                                     lagu kita
                                     yang dulu kita sama sama nyanyi.
                                     cerita kita
                                     yang dulu kita pelakonnya
                                     rumah kita
                                     yang dulu kita penghuninya.
                                     
                                      'rehat'

rehat dengan tenang, wahai hati
engkau kini takkan tersakiti.

Wednesday, February 20, 2013

d i a m


kali ini aku pilih untuk diam.




diam



diam

"ah, ini bukan aku"
"tapi siapa?"

diam.
diam.
biar aku buat keputusan,
biar dihimpit
biar diapit
aku yang terkapit
aku yang sakit.
diam.
diam.
diam.



Tuesday, February 19, 2013

se-tan

Se-tan
diperse-tan
menye-tan
dasarnya sama,
akan terbayang makhluk merah bertanduk,
yang buat kerja jahat
dusta
cilaka.

sampai bila harus digoda
sampai bila harus ternoda
berhenti,
aku benci
diri,
diperse-tan.


satu

mari kita
mula semula;


yang lama kita simpan
letak dalam almari memori
kunci.

sambil tampal nota,
'JANGAN BUKAK LAGI'.

mari!
mula semula; wahai hati.

Saturday, February 16, 2013

te-Ritory aku



bernada jiwang
sebenarnya sinis.
kata kata diluah diludah.
perkataan demi perkataan,
bait syair aku sajikan
bait puisi yang tak semengah
ini kawasan aku
te-ritory aku,
aku kencing kat sini
aku berak kat sini
aku makan kat sini

sini kawasan aku,
sini medan aku
aku nangis,
aku gelak,
aku maki. aku maki. dan terus memaki.


sibuk


.
sibuk.
hiruk pikuk kotaraya, penuh dengan manusia nista.
berjalan, berlari, bergantung pada urjensi diri sendiri, mereka ada misi
.
tapi, cilaka bila sibuk dijadikan pegangan,
apa yang datang, sibuk yang kau salahkan.
ingat, sibuk tu tak salah, kau.
kau yang buat kesibukan itu menjadi kesalahan.

patah seribu

terlalu klise,macam tu ke ejaan die?

jangan tanya kenapa, macam mana, bila. aku tak suka, dihentak diterajang, dengan soalan soalan.
satu, bila nak tanya soalan, kaji balik latar belakang orang tu.

kadang kadang, mungkin hidup dia tak semewah kita,
mungkin entri kali ni pelik,
tapi, cilaka manusia buat aku tulis, buat aku eja.

hidup mati,
kita biar pada Dia, bukan urusan kita, faham?

Friday, February 15, 2013

Untuk Perempuan Semalam

geliga.
bijak.
mendalam.

kehadapan perempuan semalam, 
cara kamu 
membuka mataku yang buta
supaya mengenal seni lebih dalam

pekat likat
bait bait ayat,
setiap stanza
meresap ke jiwa..

semacam cinta,
yang kata dari mata turun ke hati..
ayat kamu,
terus ke otak.
berdefinisikan sendiri

perempuan semalam
ayat kamu bagi
aku pegang
aku simpan
aku jadikan pedoman.

"jangan menulis untuk orang nanti keikhlasan itu hilang"

Tuesday, February 12, 2013

Seorang aku


Seorang aku
sepanjang 24 tahun dulu.. hingusan
                                        mangsa buli
                                         tak pergi tadika sebab tak suka
                                          belajar kurang pandai

sepanjang 24 tahun aku.. Ampang
                                        kemudian ke Rawang
                                         sekolah sampai SPM

sepanjang 24 tahun aku.. Rawang
                                        masih mencari identiti
                                          cita cita nak jadi Veterinar
                                            impian terkubur sebab tak mampu bawak science stream

sepanjang 24 tahun aku.. masih di Rawang
                                        kali ni nak jadi cikgu
                                          lepasan diploma yang sedang sambung Degree
                                            nak menjadi pendidik..

untuk tahun tahun mendatang...
                                            aku berdoa,
                                               agar aku lebih matang,
                                                 agar keluarga aku dilindung,
                                                   agar adik adik aku berjaya..

Happy 24th, myself =D

12 02 2013,

Selasa 2013,
seperti selasa selasa lain,
cuma bezanya,
24 tahun lalu..
aku muncul ke dunia.

24 tahun,
berlalu..
hari demi hari,
bulan berganti bulan,
tahun berganti tahun..

mungkin tak dapat seperti orang lain,
aku bersyukur.
aku masih ada ibu, aku masih ada bapa.
aku ada adik beradik,
aku ada kawan.

aku bukan macam orang lain,
birthday, mintak ni. dapat..
mintak tu dapat..

takpernah aku macam tu,
aku ingat, masa birthday aku 8 tahun, thats the only birthday yang aku celebrate, mama belikan cake,
aku ingat, papa hempas semua party pack,
die tak suka. die cakap... bazir.
so, till today..
birthday, pada aku.. cukup kalau ade yang wish..

Aku happy,
nadd, aisya, awok, fira and riby..
diorang nyanyikan " happy birthday" masa birthday aku 2012,
from Penang.
tapi 2012 manis,
aku dapat silver medal untuk Unisel, wajadiri Silat Cekak..

pada aku,
aku bersyukur,
ada family.. ada kawan2..
ada orang saat jatuh bangun aku,
itu hadiah paling bermakna buat aku..
aku akui,
hadiah paling bermakna aku dapat....

adalah
Aisya Awok Nadd Riby Fira..!!
kenal diorang,
diorang tak pernah judge aku,
aku salah diorang tegur,
aku jatuh diorang angkat,
aku tinggi sangat, diorang ajar aku tunduk bawah sikit,
aku ada diorang,
aku rasa cukup.
thanks.

thanks for all the birthday wishes,
thanks
thanks
and thanks.