Pages

Saturday, December 20, 2014

Rindu student life..


Pernah?

Aku yakin semua orang rasa oe pernah terlintas benda sama kan?

Masa study dulu, sibuk nak masuk working class,
nak berdikari,
nak bina kerjaya,
nak ada kereta,
nak ada rumah,
nak kawin.

Lepas habis study,
kau akan rasa satu satu tu macam unreal..!

mana silapnya?
ye, mungkin few of us yang berjaya.
but ini, aku cerita dari seorang yang masih struggle nak ada saving.

pokoknya disiplin!
kalau kau berjaya simpan duit, lepas kau tolak semua hutang wajib (study loan)
alhamdulillah, in Sha Allah kau on the right path.

ini, kalau baru tengah bulan,
kau dah cowndown bila next gaji, itu bahaya.

Bila dah kerja, komitment tinggi.

kalau bukan duduk dengan family,
kau kena fikir sewa rumah, or bilik..
yang dekat KL ni rata ratanya 3oo++.

kau kena fikir makan,
yang kalau dekat KL ni, sekali makan rm5 pun payah..
unless la kau pilih makan maggi hari-hari.

kau kena fikir commuting cost,
minyak kereta, toll, parking.. (tak termasuk tetiba kereta kau pancit tiba-tiba and what so ever).

so, commitment ni akan ada, cara kau handle je akan menentukan macam mana future kau.

oh, bila dah kerja..
separuh atau boleh kata most of hiburan kau... hilang.
nak tgk movie? kau akan rasa bosan.
nak pegi shopping? kau akan congak berapa lagi akan tinggal untuk kau survive to next gaji.

at the end of the day, you will counting numbers.

aku, rindu student life aku.


No comments: