Pages

Tuesday, May 31, 2016

#Random Picture

Awesome People at Work.!

Monday, May 30, 2016

Hiking Port - Sungai Gabai Waterfall

Kalau korang tengah cari 'port' nak hiking,
will review some yang aryl sendiri pernah pergi-lah kan.

So, for my first 'review' pilih Sungai Gabai Waterfall.
Bukan nak kata review sangat la, sebab ini yang recently I went.
Nak kata overall review pun tak, sebab honestly, Aryl tak naik atas pun due to knee Injury,
and visit kali ni sebab nak BBQ.

Okay, LOKASI?
dia dekat area Hulu Langat (betulkan saya kalau salah),
but kalau dari my place, took me around sejam jugak la nak sampai sini..

So, apa yang best?
Dari pemerhatian yang tak sampai 15 minit ni,
kaki waterfall ni, adalah area sesuai nak picnic, BBQ, chill out with your family and kids.
YES, kids. Sebab, tak payah daki apa pun,
just daripada parking, terus sampai tempat mandi.

Ada few gazebo, so.. siapa cepat, dapat la.
and, 
oh, hati-hati, ada ulat bulu. literally, banyak. 
And lebah. So, be careful. 

Like I said, nak kata review pun, tak adil lah, sebab tak naik sampai atas,
I dont know apa yang ada kat atas, but I guess, mesti lagi best.

So I'll share few picture yang sempat snap,
because... my photography skills teruk.
gambar snap pun tak banyak.






So, kalau nak datang, bawak la apa yang patut.
Have fun~
and be a responsible hiker, bawak botol air ke, makanan ke, simpan la dulu dalam beg, unless you jumpa tong sampah.
=)

Nasi Kukus Daun Pisang, Bandar Sri Permaisuri

Heyy,

dah nak bulan puasa.. tapi nak tulis jugak pasal tempat ni.

Restoran Nasi Kukus Daun Pisang,
ha, tengok nama pun dah tahu special kat sini apa kan?




Nasi Kukus dia memang best,
try tengok ni...

Nasi Kukus Ayam Dara (Rm 7.50)


Tak reti la nak describe sangat pasal makanan, sebab bukan kepakaran,
tapi pada aku, baek dah ni...
Ayam besar, kalau untung, baru lepas goreng~ 
Sekali dengan ikan masin, pastu kuah dia. 

Oh, lagi satu, konsep sini 'layan diri' so, order air kat kaunter,
order nasi pun kat kaunter, nanti korang pilih la yam sendiri, nak tambah kuah ke apa ke,
then duduk la kat mana korang suka, aku suka bawah pokok je,. best~ haha

Camner nak cari?
Kedai dia simple je,
corner lot, berdepan dengan Bank Islam kat area dataran dwitasik tu..  DAri HUKM, amik simpang kiri, straight je.. jumpa..

Selain tu, ada la jugak makanan lain,
mee goreng, kuey teow, etc etc.

Ada juga Nasi Mak Wok. harga, rm 5 je.
So saving~ Haha.

So, sementara boleh makan lagi, meh la datang sini..


Thursday, May 26, 2016

Checklist Ramadhan


Assalamualaikum,

Ramadhan nak dekat dah.
Sikit je lagi, so mesti ada yang tak sabar nak pegi cari tempat berbuka, bazaar, terawih dan lain lain.
Pasal tempat berbuka or buffet la lagi tepat, nanti saya share ;)

Tapi harini, nak share ini :


Ha, ni ada checklist untuk membantu atau memotivasikan anak-anak, adik adik or diri kita sendiri.
Terima Kasih pada yang kongsi kat Facebook,
dan saya kongsi lagi kat sini.

Save lah, Print. Mudah mudahan kita dapat manfaat and tingkatkan kualiti Ramadhan kita.
and and, lepas Ramadhan, kita boleh sambung je, tapi, edit la bulan tu..

=)

Tuesday, May 24, 2016

Mr Steak House - Review

Mr Steakhouse Review.

Well, its my personal opinion.
I don't know if you guys pernah try tak makan kat sini.


Lokasi dia dekat Bandar Sri Permaisuri.Dataran Dwitasik.
I don't know how to describe more, but dia barisan pertama, deret Old Town semua tu.
So, actually its lunchtime, and maybe customer pun tak ramai lagi since dia bukak 12 - 12,
and cuisine dia, western la. 


Ini, interior dia, so kayu-kayu. Macam kedai cawboy dalam cerita-cerita omputih tu.


Ha, outlet lain pun ada, tengok atas tu list dia. And, and, dia pernah appear in JJCM. Kalau you guys masuk, banyak newspaper cutting yang review this restaurant as well.



The menu pricing, not so bad la. Tak mahal, obviously you went into this kinda restaurant.
Sadly, i am not a fan of Steak, sebab tu just order a chicken chop je.
Well, to be frank, the gravy is okay, fries pun fresh.
Ayam, crispy and soft. Sedap.
But the air, I forgot what I ordered but can be better. 

Out of 5, I shall say... 3.5/5.


Mr Steak House Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Monday, May 23, 2016

Road To Ramadhan, Bersediakah anda?

Ramadhan hampir tiba,
kita doa agar kita dapat ditemukan dengan Ramadhan tahun ni.

Kalau cerita pasal Ramadhan, perkara-perkara ni selalu terlintas kat kepala:

1. Terawikh /Terawih.

Solat sunat terawih. Solat sunat yang kita lakukan selepas waktu Isya' dan boleh dilakukan sehingga sebelum subuh.
Kalau nak ikutkan, hukumnya bukanlah wajib. Teptapi sunat yang dituntut (Muakkad).
Most of the surau and masjid sekarang buat 8 rakaat, sebelum tu akan ada tazkirah atau sebagainya.

2. Kurma

Kita semua tahu Kurma ni makanan sunnah , makan sebiji dua lepas tu kita solat maghrib dulu. Bukan apa, bila makan banyak, nanti dah malas nak solat maghrib or terleka, sampai lupa nak solat. Tahu tahu dah azan isya'.

3. Sedekah

Almaklum, bulan ramadhan bulan yang sangat dituntut kita bersedekah. Maka jangan terkejut kalau ramai yang berlumba - lumba untuk bersedekah. Banyak cara, kalau tak dengan cash, bagi makanan, minuman, baju, telekung, macam - macam lagi lah. Cuma kena ingat, nawaitu kita kena betul. Bukan untuk menunjuk.

4. Bazar Ramadhan.

Ha, ini paling selalu kita tunggu. Bazaar tahun ni ada apa yang menarik.
Mostly akan ada bepuluh gerai berniaga dekat bazaar. Again, beli ikut apa yang kita perlu, bukan ikut nafsu. Kan bulan ramadhan ni nak mengajar kita kawal nafsu. Termasuklah nafsu makan.
Bila dah puasa, semua nampak sedap. Even air paip pun manis beb. Tak caya? try lah. Tapi lepas azan maghrib la, bukan azan zuhur. hehe

5. Waktu Maghrib

Maghrib harini pukul berapa? Ini soalan paling selalu kita dengar, sebab apa? Sebab nak berbuka. Tak percaya? Even kawan yang korang tengok tak pernah solat pun terer tang waktu maghrib. Tapi jangan la judge depa pulak. Itu antara dia dengan Allah. At least dia puasa jugak. =D

Cukup lah, semoga Ramadhan kali ni lebih baik dari Ramadhan sebelumnya. In Sha Allah.


Thursday, May 19, 2016

Kopi Pak Belalang - Review

Kopi Pak Belalang.

"Belalang.... Ooooo.... Belalang.
Bawak Kopi Bapak..."

Ha, kalau korang minat cerita Allahyarham Tan Sri P Ramlee, takkan tak ingat dialog ni.
Dialog masa dia nak mintak belalang buatkan kopi, tapi end up kopi habis.
Maka belalang pun kikis belakang periuk..

Maka, aku bukan nak review pasal movie tu,
ni nak cerita pasal KOPI PAK BELALANG.


Paket dia macam ni.
"Rasa, Nikmat, Retro"
Tapi actually, dia bukan sekadar kopi biasa.
Kalau nak start cerita pasal kandungan kopi ni, panjang.. 
Dipendekkan;
dia ada 5 bahan utama : Maqui, Acai, Habbatus Sauda, Luban dan Madu.
Kalau sebelum ni heboh orang consume acai berry, consume habattus sauda, consume madu. 
Ha ni, amik kau... semua benda tu ada dalam kopi ni.

Taknak sentuh bab sunnah, sebab nanti orang cakap aku 'jual' nama agama.
=)


Okay, macam mana rupa dia lepas bancuh?
Tu, atas tu. Rupa memang rupa kopi la..
and lagi satu, dia pre-mix. Maksudnya, tinggal curah air panas je.
Rasa? hehehe...
Rasa macam... err macam jenama popular start dengan Nes, Nes tu la.


Sekian~ 

Eh jap jap,


P/s : nak dapatkan Kopi Pak Belalang?
whatsapp/sms : +6012 6789 790
Ni number dia, harga kasih sayang Mira Filzah saya bagi. 
dia datang sekotak tau, ada 20 packet. Jangan suh pos sepacket plak. 
Bukan taknak pos, confirm nak lagi~ hehehe~


Sarang Art Hub




Kalau tengok nama,
dah tahu dah tempat apa.

ART.

Tapi actually, its a restoran + gallery.
SARANG ART HUB ni ada dekat Tangjung Malim,
nak bagitahu exact location pun tak pasti sangat, cuma dia terletak agak terselindung.




Apa yang best?
Kalau korang ni jenis suka lepak, hayati sekeliling, 
pegi lepak sini. Kedai ni ada 'jiwa'.
Kenapa aku cakap macam tu?
Dalam dia, banyak gambar -gambar yang, aku malas nak snap.
Luar dia ada kontena yang dia convert jadi stage.

Malam, aku tak sure pulak pasal tengah hari, 
tapi malam aku datang tu, ada performance.
Ada orang main gitar, seruling, and so on.

Bab makanan,
ha.. dia ada western, dia ada malaysian. 
Choice tak banyak, ye lah, banyak banyak nanti orang tak tahu nak pilih pulak,
Macam bawah ni, chicken chop and cheese.
Simple kan?
Lagi satu, interior kedai ni best, kayu kayu yang pada aku, ada yang DIY kot.
and classic sikit la feeling dia.


Monday, May 16, 2016

School Holiday Program

Adik -adik,
cuti sekolah nak dekat.
Isilah masa terluang dengan baik.

For mums and dad...
Kalau tengah nak mencari program untk isi masa nak-anak time cuti sekolah nanti,
Kiddo Science ada program untuk anak-anak.
Sesuai kalau nak join if anak tu dari 4 years old to 12.
oh, ada dua camp, Science and Art. tarikh berlainan..



Boleh refer website Kiddo Science for this event..

Kenapa Kiddo Science?

1. Camp dia more to hands on activity.
2. 3 days (half day) activities, yang penuh dengan Science Experiments. or 2 days of art activities.
3. Dedicated teachers will facilitate the programs.
4. Semua experiments yang anak-anak buat dekat camp tu boleh bawak balik, plus the booklet.


How to contact?
Refer poster bawah ni, cari centre yang berdekatan dengan your place. 
Call/sms number berkenaan and ask for more details.
Most of the place buat 6-8 June. (Starting of Ramadhan). 
So, selain isi masa terluang, at least adik -adik tu ada aktiviti nak buat bulan puasa ni..



Thursday, May 12, 2016

Science Carnival

After Sri Petaling, and Kota Kemuning,
Kiddo Science will again conduct a Science Carnival.
This time, happening at Cheras.

Please refer the poster for the exact location, and more info.


FAQ
1. Any charges?
No. totally free.

2. Age to join ?
Open for 4-12 years old, and of course... parents as well.

3. What is it all about?
A three hour carnival, consist of science show, paper plane competition, and FREE trial class.
Normally, there is a fee charges for 'trial' class. But Kiddo Science give a free trial class on the carnival day.

4. Can we walk in?
Yes. They allowed walk in, but it is better to call and register. They need to estimate and prepare the material for the kids.

5. What material?
At Kiddo science, the student will have a lots of hands on experiments. Therefore, each experiments will have their own kit and it can be brought back.