Pages

Wednesday, December 21, 2016

Must Try Restaurant in Jakarta : Merica

MERICA.

Simple name, but jangan tertipu. There's a lot this restaurant can offer.

Here is how my food journey there. 
Biar disimpan untuk next post of my trip to Jakarta, let's focus on this restaurant.

To be frank, I don't have the confidence when we first walked in the restaurant (the only restaurant under the apartment we stay). 
Mulanya, we all just gamble and have a try since baru sampai di Jakarta.

Looking at the menu, wow! There's a lot to offer.
From Indonesian food, Western, Japanese.. you name it. 

4 hari di Jakarta, we went Merica for dinner every day sebab convenience sangat. Tak perlu hadap traffic. 

Kalau boleh, memang nak try every single thing kan.

But I highly recommended this :


Crispy Chicken Mushroom (i guess- since i forgot the name).
and for the drinks, thats a Thai Iced Coffee. 

The chicken is crispy, no doubt bout that. And the sauce... thick and rich with taste.

Next, you should try the burger.

The patty is delicious, cooked well (medium rare), with a bit of sauce. 

Some others recommended are as pictures :




As i forgot the name, im so sorry about that.

Overall, its good. And consider of the portion and taste. Its cheap if to compare to what we have in Malaysia and to be frank, with this food quality, I don't mind if the food are expensive.

p/s : The atmosphere inside are great for picture, but choose the gazebo outside for lepak place. Quite windy and chill out there.

Merica Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato 





Tuesday, November 1, 2016

Wordless Wednesday

Tuesday, October 25, 2016

Sering terjaga waktu malam? Ini perkara yang anda harus lakukan...

Alarm Clock, Stand Up, Time Of, Sleep, Bed, Wake Up



Terjaga lewat tengah malam sangat tak best.
Kita akan rasa lesu, letih dan tak bermaya keesokannya.
Macam apa yang terjadi sekarang...

Selalunya, produktiviti hari esok akan sedikit terganggu, tapi dengan beberapa langkah mudah ni, anda tak perlu risau lagi.

1. Decide, nak terus tidur atau buat sesuatu untuk tidur.

Ini semua mentaliti, kalau kita terjaga, satu je kena buat, terus baring atas katil, tanpa buat apa-apa, atau bangun, dan buat sesuatu supaya kita mengantuk semula.

2. Lepas dah decide, apa aktiviti yang sesuai?
Petamanya, baca buku, yes. Selain merangsang sel sel otak, kita juga akan trigger rasa mengantuk. Ini aryl dapat dari baca tips tips yang ada dekat web.

3. Jangan bukak phone or laptop.
Unless you want to be productive. Selalunya, bila bukak phone, kita akan straight to socmed! Ini akan melekakan, jarang la jadi mengantuk bila bukak facebook or instagram kan...?

4. Sekiranya, anda terjaga dekat dekat waktu subuh...
Ini saya pernah cuba dan eksperimen sendiri... Apa yang saya buat ialah, saya buat sesuatu yang produktif, browse idea untuk kerja esok hari misalnya. Tapi, ini mungkin sesuai dengan saya mungkin tak sesuai dengan anda.
Hasilnya, esok pagi akan terasa lebih motivated, dari segi psikologi, kita akan rasa kepuasan yang kita dah mulakan hari kita awal daripada orang lain.

" Having imsonia is okay, tapi jangan sampai mudaratkan diri dan prestasi" - aryl,2016.


Thursday, September 29, 2016

Holiday Camp 2016.

Fun, Interesting and Amazing School Holiday Program


Choose your side, either art or science.. or you can be both..! 



Sunday, September 25, 2016

Pakej Menarik Untuk Pengusaha Taska, Tadika.

Pakej Menarik : Aktiviti Sains + Arts.

Harga serendah rm30/set.


Jika anda masih tercari-cari idea untuk program sekolah untuk cuti yang akan datang,
saya ada bawakan berita menarik daripada Hippo Science.
Daripada serendah rm30 satu set, anda kini boleh mengendalikan sendiri program atau kem arts ataupun sains di tadika anda sendiri.

Ini merupakan pakej yang disediakan oleh Hippo Sains :


Terdapat 6 eksperimen sains dengan hanya rm60 atau 4 aktiviti arts.
Mahu lebih jimat? Beli kedua-duanya dengan harga Rm 80 SAHAJA.

Apa yang anda akan dapat dengan rm60 untuk set sains camp 8 ?
1. 6 Set eksperimen Sains
2. Labsheet
3. Sijil bagi pelajar
4. Panduan mengajar untuk guru beserta Video.
5. Brochure untuk diedarkan kepada ibu-bapa mahupun untuk tujuan promosi di sekolah.

Ya, anda akan jimat kos untuk printing brochure, sijil dan photostat labsheet.

Sample brochure seperti dibawah.

Promosi 'Early Bird' : Sekiranya anda order sebelum 15 Oktober,beli 10 akan dapat free 1 set.Maknanya, jika anda order 10, Hippo Science akan hantar 11 set kepada anda.



Jangan ketinggalan peluang ini, hubungi +6016-2723988 melalui whatsapp atau sms untuk sebarang pertanyaan.



Thursday, September 15, 2016

Upgrading in Progress


Tuesday, August 9, 2016

Player Pomade

Mencari Pomade yang sesuai?
PLAYER POMADE, jawapan dia. 



Kenapa Player Pomade?

*Waterbased Type
*Dewberry/Honey scent
*100g/3.5oz
*Strong Hold
*Sah untuk solat
*Mudah dibasuh
*Cuma 1-3 scoop untuk sekali penggunaan*(Bergantung kepada Rambut)
*Strong Packaging(Tidak Mudah pecah)
*Scent wangi yang Tahan lama namun tidak memeningkan
*Sesuai untuk org yg bekerja di dalam pejabat/Formal/Indoor
*Akan Sentiasa Nampak Basah sehingga 8jam.Mudah dicuci.

Bukan takat itu, 

Dengan setiap pembelian Player Pomade,
akan dapat free items : 
=========================
ITEM PERCUMA(Limited Time)
=========================
PERCUMA SIKAT - Bernilai RM4
PERCUMA STICKER - Bernilai RM4


dan kualiti pomade dia, bukan calang -calang,
premium blend untuk kepuasan yang terbaik. 


Untuk kawasan Rawang, boleh contact : Player Pomade Rawang 

The Best Children Enrichment Centre - For Science.

Another Science Carnival by Kiddo Science.

Second wave of Science Carnival bring extra fun-ness.


Kiddo Science, is an enrichment centre that provides hands-on lesson and our role are to make learning fun and intriguing for young learners. Learners from age 4-14 years old will be learning various aspects of science that Thematically schedule throughout the year. They will be exposed towards chemistry, physics and biology at early stage.

But don't worry, Kiddo Science separate their students into 3 levels, Introducing, Discovery and Experimental. The students will learn the topic according to their level. 

What so special about Kiddo Science is that, the students are exposed to experiments and they get the chance to experience the full science lab facilities at Kiddo Science Centre. All Kiddo centre are full equipped with science apparatus. 

 



Besides, they arrange their syllabus and the way of teaching allowed the children having fun while learning science. On top of that, most of the activities are hands-on learning. Which means, what they learn, they will do an experiments that suits the topic.


According to their facebook, one of the centre, which in D'Peak Cheras will have a Science Carnival.
You may refer here : Kiddo Science Cheras for the details.




Wednesday, June 15, 2016

Iftar Buffet @ Enak KL

Ramadhan Buffet @ Enak KL.

A fine dining Malaysian Traditional Cuisine.


Nak makan masakan kampung? Tapi looking for a decent place?
Enak KLtempat yang paling tepat.

Menyediakan hidangan kampung tradisi dengan konsep Fine Dining. 
Dan lebih kurang 42 menu buffet.
Selain itu, menu - menu buffet ni ada dalam ala carte menu Enak KL.
So, kalau nak datang lepas bulan Ramadhan pun, the food are availabe.

Yang menarik pasal tempat ni, satu adalah ambience dia.
Macam masuk five star hotel, ye lah nama pun Fine Dining kan,
tapi don't let the look fools you..
Harga dia tak mahal.

Kalau buffet, just Rm85 nett!

Kalau nak tahu, Enak Kl ni guna resepi turun temurun tau.
and they are not using MSG. itu yang paling penting.
Using pure rempah ratus, so rasa masakan or makanan dia sangat authentic.
Macam air tangan mak or nenek kat kampung.

Tapi, tapi, bulan puasa ni... kalau nak datang,
call dulu. Takut fully booked.

+603 2141 8973 ni number untuk reservation.
Lokasi? 
LG Starhill Gallery.
Masuk je Starhill Gallery, cari Feast Floor, Enak Kl ada dekat seblah entrance. 

Lets talk about the food,

I started with sup kambing. And it was really good.! 
Nampak cair, but rempah ratus dia buatkan rasa dia naik.
Kambing dia pun empuk. Must Try!

Second, I grab few kuih..
Bakwan, Cucur Udang, Murtabak and I add some Kerabu Pari.
First time jumpa and makan kerabu pari.
and yes, I do like it a lot.

Then I went for the main course.
Which I took, nasi, a bit of ayam panggang, rendang daging, ikan masak assam and udang masak lemak.
I don't know how to describe more about the food, tapi yes, it was really good. 
Macam makan dekat rumah, but with style, You can taste the freshness of the ingredients as well as the tenderness of the main thing. 
Daging, lembut, ayam well cooked. Tak kering. 

But menyesal one thing, tak rasa their Assam Laksa or Laksa johor sebab already full =( my bad.
But they said its good. 

Oh not to forget, thanks to ZomatoMy for the #FoodieMeetUp invitation
you can also view this restaurant via Zomato here

The ambience

Ayam Panggang 

"Kuih" corner






Udang and Ikan Masak Assam

This is what I consume ;'(


and THANKS to ZomatoMy for the invitation.

To view more on the restaurant, can check it out here.

Enak Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato











Tuesday, June 7, 2016

Homebois Hub @Menara U

Homebois Hub - From the Fans to the Fans

Kalau korang nak pegi tengok bola dekat Stadium Shah Alam tu, ini salah satu tempat WAJIB singgah.

Lokasi dekat Menara U, belah belakang.

Apa ada dekat sini? Macam-macam.
Sebab hub ni diwujudkan oleh fans untuk fans. Peminat bola sepak, terutamanya Selangor mesti tahu kewujudan tempat ni.
Ini lokasi baru, sebelum ni diorang dekat tingkat atas, bangunan depan menara U tu,

Macam biasa, merchandise bola terutamanya dari UltraSel boleh dapat kat sini. Daripada baju, keychain, jacket, hoodie, mafla and banyak lagi.

Kalau yang belum tahu, dekat HUb dah ada cafe..! Yes, so sebelum tengok bola, jom lepak makan dekat sini. 

Nak cerita lebih, tak tahu. Tapi tengok la sekerat dua gambar yang ada.


Antara merch yang ada,

Untuk cafe dia, ini menu yang ada. 
Simple, but nice. Tak caya, gi try.




Cheezy Wedges

Meatballs

Nak tahu lebih lanjut pasal lokasi dia, refer Homebois punya facebook dekat sini.

Buffet Berbuka Puasa - Sentuhan Ramadhan @ Pearl International Hotel.

Sentuhan Ramadhan Berbuka Puasa @ Pearl International Hotel


Date : 6/6/2016 - 4/7/2016
Time : 7-10 pm

Kalau anda mencari tempat untuk berbuka secara buffet dengan hidangan yang pelbagai, datang lah ke Pearl International Hotel ni.

Ha, sangat sesuai kalau nak bawak satu family, sebab kawasannya sangat luas, ada indoor dan outdoor.  Konsep dia adalah buffet.
Biasalah, bulan ramadhan ni, kebanyakkan hotel menyediakan hidangan buffet untuk berbuka. Pearl International juga tak ketinggalan.

Lebih kurang 120 hidangan akan disajikan untuk pilihan anda dan memang berbaloi dengan harga yang kita bayar. 

Oh, apa yang menarik kat sini ialah menu dia ada yang rotational item dan ada yang memang stick to it. Rotation dia setiap 8 hari ye...


Rojak Corner 

Hot Kawah - Ini rotational, kebetulan that day ada sup tulang.


Hot Kawah - Mutton Rogan


Ada jugak noodle stall.

Kebab/ Shawarma.

Briyani~

Dessert corner -ini menarik sebab banyaaakkk sangat choice.





Ni yang aku try, noodle.


Sup Tulang

Mutton.

Okay, entry ni banyak gambar sikit. Actually banyak lagi gambar. Tapi tak best lah upload semua. hehe.

So Buffet Selling Price?

RM98+ untuk  adult
RM45+ untuk kanak-kanak (4-11 years old)
RM45+ untuk senior citizen (55 above)

Apa yang menarik pasal Pearl International Hotel ni diorang dah buat buffet ni dah masuk tahun ke 19. Tahun ni ada special dimana chef dia akan ada dekat counter -counter makanan tadi.

kalau berminat, datang ke Pearl International Hotel ni, dekat Jalan Klang Lama. 
untuk reservation, boleh contact Cafe 5 @ 03 7983 1111 ext. 3203 , 3205 .




Tuesday, May 31, 2016

#Random Picture

Awesome People at Work.!

Monday, May 30, 2016

Hiking Port - Sungai Gabai Waterfall

Kalau korang tengah cari 'port' nak hiking,
will review some yang aryl sendiri pernah pergi-lah kan.

So, for my first 'review' pilih Sungai Gabai Waterfall.
Bukan nak kata review sangat la, sebab ini yang recently I went.
Nak kata overall review pun tak, sebab honestly, Aryl tak naik atas pun due to knee Injury,
and visit kali ni sebab nak BBQ.

Okay, LOKASI?
dia dekat area Hulu Langat (betulkan saya kalau salah),
but kalau dari my place, took me around sejam jugak la nak sampai sini..

So, apa yang best?
Dari pemerhatian yang tak sampai 15 minit ni,
kaki waterfall ni, adalah area sesuai nak picnic, BBQ, chill out with your family and kids.
YES, kids. Sebab, tak payah daki apa pun,
just daripada parking, terus sampai tempat mandi.

Ada few gazebo, so.. siapa cepat, dapat la.
and, 
oh, hati-hati, ada ulat bulu. literally, banyak. 
And lebah. So, be careful. 

Like I said, nak kata review pun, tak adil lah, sebab tak naik sampai atas,
I dont know apa yang ada kat atas, but I guess, mesti lagi best.

So I'll share few picture yang sempat snap,
because... my photography skills teruk.
gambar snap pun tak banyak.






So, kalau nak datang, bawak la apa yang patut.
Have fun~
and be a responsible hiker, bawak botol air ke, makanan ke, simpan la dulu dalam beg, unless you jumpa tong sampah.
=)